Wat is vaatheelkunde?    

 

 

Wat is vaatheelkunde?

 

De vaatheelkunde behandelt alle aandoeningen van de slagaders (arterieel) en de aders (veneus), behalve het hart.

 

1. Slagaders: Slagaderverkalking en aneurysma

2. Aders: Spataders en trombose

 

1. Slagaders

 

De slagaders voeren het bloed met zuurstof vanuit het hart naar de spieren, organen en alle andere weefsels. Slagaders zijn dik en stevig en kloppen mee met de hartslag. Tot de aandoeningen van de slagaders behoren

-         slagaderverkalking of atherosclerose, welke vernauwingen en verstoppingen veroorzaakt

-         verzwakking van de bloedvatwand, welke uitzettingen of aneurysma veroorzaakt

 

Vernauwingen of verstoppingen tgv slagaderverkalking kan aanleiding geven tot klachten van pijn of krampen in de benen, voornamelijk de kuiten, bij stappen met beperking van de wandelafstand en de pijn verdwijnt bij rusten. Dit wordt ook ‘etalagebenen’ genoemd omdat men van etalage tot etalage gaat om te rusten. Vergevorderde slagaderverkalking kan leiden tot een ernstig zuurstoftekort waardoor wonden ontstaan thv de tenen, hielen of onderbenen of waardoor bestaande wonden heel moeilijk tot niet genezen.

De grootste risico’s voor het ontwikkelen van slagaderverkalking of atherosclerose zijn

·        Roken

·        Leeftijd > 65 jaar

·        Mannelijk geslacht

·        Erfelijke belasting

·        Hoge bloeddruk of hypertensie

·        Te veel cholesterol

·        Suikerziekte of diabetes mellitus

Bij aanwezigheid van 2 of meer risicofactoren samen wordt de kans op aderverkalking meer dan verdubbeld.

 

 

Een aneurysma is een verwijding of uitzetting van een slagader, meestal thv de grote buikslagader met kans, vanaf een bepaalde doormeter, op doorscheuren van de bloedvatwand waardoor een levensbedreigende bloeding ontstaat. Een aneurysma geeft meestal geen klachten zodat men niet weet dat het aanwezig is. Op het ogenblik dat er klachten zijn is dit vaak tgv een belangrijke bloeding. Dit kan de oorzaak zijn van plots overlijden.

 

    

 

2. Spataders en trombose

 

Spataders en trombosen ontstaan in de aders. Aders of venen voeren, eens het zuurstof uit het bloed opgebruikt is, het bloed terug van de spieren, organen en alle weefsels terug via het hart naar de longen om het bloed opnieuw van zuurstof te voorzien.

 

Spataders

Spataders zijn het gevolg van een slechte afvooer van het bloed uit de benen waardoor een overdruk ontstaat in de oppervlakkig gelegen aders met een zichtbare uitzetting tot gevolg. Spataders kunnen lange tijd geen klachten geven, maar vaak zijn deze de aanleiding van klachten van zoals jeuk, zwaartegevoel in de benen, pijn en branderigheid in de benen en rusteloze benen op het einde van de dag. Deze toestand kan bij langdurig bestaan van spataders leiden tot huidaantasting met bruinverkleuring, verharding van de huid (lipodermatosclerose) met uiteindelijk ontstaan van langbestaande en moeizaam genezende wonden op de onderbenen.

 

         

 

Trombose

Een trombose is een klontering van het bloed in de diep gelegen aders. Vaak wordt verkeerdelijk over ‘flebitis’ gesproken. De eigenlijke benaming is diepe veneuze trombose of DVT. Een trombose leidt tot vertraging van de afvoer van het bloed uit de benen waardoor een ernstige zwelling en verdikking van het been optreedt. Een groot gevaar hiervan is het loskomen van stukjes bloedklonter welke meegevooerd worden met de bloedstroom tot in de longen. Dit wordt longembolen genoemd en kan klachten geven gaande van plotse kortademigheid tot plotse dood. Een trombose kan ontstaan na langdurig neerzitten (vliegtuigreis, busreis,..) of immobilisatie (gipsbehandeling, uitgebreide operaties, langdurige bedrust,..).

 

Terug

 

 

 

Lorem ipsum

 

Lorem ipsum »

Lorem ipsum dolor sit amet, sed a a consectetuer adipiscing elit, do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.